Dakpanplaten

Dakpanplaten worden ook wel dakpanprofielplaten of gewoon dakplaten genoemd, en worden steeds populairder bij particuliere woningen. Dergelijke platen bieden immers heel wat voordelen op het vlak van gebruiksgemak: je kunt ze snel en eenvoudig plaatsen, komen tegen een aangename prijs en wegen haast niks in vergelijking met gewone dakpannen. Over het algemeen zijn dakpanplaten verkrijgbaar in twee verschillende materialen:

1. Stalen dakpanplaten
2. Dakpanplaten van kunststof

Beide types hebben zowel voordelen als nadelen, en daar een duidelijk overzicht op hebben is dan ook belangrijk.


De voordelen van dakpanplaten

1. Dakpanplaten zijn erg eenvoudig te leggen: ze kunnen veel sneller geplaatst worden dan gewone dakpannen, aangezien je minstens 1 vierkante meter legt per keer. Hierdoor kun je op slechts één uur tijd tot wel 10 vierkante meter aan dakbedekking leggen. Dit bespaart je niet enkel tijd, maar ook geld, als je het werk overlaat aan een professional.

2. Dergelijke platen wegen erg weinig – niet meer dan 5 kilogram per vierkante meter – waardoor ze de beste optie zijn bij constructies die niet zo stevig zijn. Gewone dakpannen zijn in dit geval immers te zwaar.

3. Dakpanplaten zijn daarbij goedkoop: voor een vierkante meter betaal je heel wat minder dan voor dezelfde oppervlakte aan gewone dakpannen.

4. Dakpanprofielplaten zijn uiterst isolerend, en kunnen op voorhand geïsoleerd gekocht worden. Bij gewone dakpannen is dit doorgaans niet mogelijk.

5. Dakpanplaten vragen weinig onderhoud. Meestal wordt bij de productie reeds gebruik gemaakt van een vuilbestendige coating, waardoor vuiligheid geen kans heeft om zich eraan vast te hechten.

6. Dakplaten zijn erg duurzaam. Ze gaan heel erg lang mee en zullen niet snel beschadigd raken of wegwaaien. Bij gewone dakpannen komt dit echter wel vaak voor, waardoor je steeds opnieuw exemplaren moet bijbestellen – en dat kan duur uitkomen.

7. Dakplaten ogen erg mooi, en kunnen haast niet onderscheiden worden van gewone dakpannen.


De nadelen van dakpanplaten

1. Dakpanplaten verkleuren erg snel, waardoor ze er na een aantal jaar doffer gaan uitzien.

2. Als je dakpanplaten legt is het moeilijker om bijvoorbeeld een dakkapel te plaatsen. Aangezien dergelijke platen erg groot zijn, kan er heel wat zaagwerk bij komen kijken om alles te doen passen als je een kapel op het dak wil plaatsen.

3. Dakpanplaten zijn niet de meest isolerende optie, waardoor bijvoorbeeld neerslag erg hoorbaar is in de woning. Dakpannen zijn dan weer een betere keuze als je op zoek gaat naar de beste geluidsisolatie.