Dakplaten

Dakplaten, ook wel dakpanplaten of dakpanprofielen genoemd, worden steeds populairder voor gebruik bij woningen. Ze bieden immers heel wat voordelen. Zo zijn ze erg eenvoudig te plaatsen, komen ze vaak tegen een aangename prijs en daarbij wegen ze bijna niets in vergelijking met gewone dakpannen Wat meer informatie over dakplaten is echter van belang als je er het beste uit wil halen.


Dakplaten in verschillende materialen

Ten eerste komen dakplaten in verschillende uitvoeringen, waarvan de volgende twee de meest voorkomend zijn:

1. Kunststof dakplaten
2. Stalen dakplaten

Zowel de kunststof dakplaten als de metalen variant hebben voordelen en nadelen, en wat meer uitleg daarover is dan ook essentieel als je ze als dakbedekking wil gebruiken.


De voordelen van dakplaten

1. Gebruiksgemak

Ten eerste zijn dakplaten eenvoudig te plaatsen, aangezien je minstens één vierkante meter per keer legt. Hierdoor kan je in één uur tot wel 10m2 plaatsen – veel sneller dan bij gewone dakpannen. Dit zorgt ook voor een lagere kostprijs als je beroep doet op een specialist!

2. Een laag gewicht..

Ten tweede wegen dakplaten relatief weinig: per vierkante meter slechts 5 kilogram! Hierdoor zijn ze perfect om te gebruiken bij zwakkere constructies waarvoor dakpannen te zwaar zijn.

3. En en lage prijs!

Vervolgens kosten dakplaten erg weinig. Voor één vierkante meter dakplaat betaalt u beduidend minder dan voor dezelfde oppervlakte aan dakpannen!

4. Dakplaten isoleren uitstekend

Dakplaten kunnen ook geïsoleerd gekocht worden, wat bijvoorbeeld bij gewone dakpannen niet mogelijk is. Deze moeten immers naderhand geïsoleerd worden.

5. Dakplaten zijn uiterst duurzaam

Dakpanplaten gaan erg lang mee – veel langer dan gewone dakpannen – en kunnen haast niet beschadigd worden of van het dak waaien. Bij dakpannen komt dit echter wel vaak voor, en daarbij is het niet altijd eenvoudig om precies dezelfde kleur en maat dakpannen bij te bestellen. Bij dakplaten vormt dit echter geen probleem.


De nadelen van dakplaten

1. Verkleuring

Dakplaten zullen na een aantal jaar verkleuren, waardoor ze er doffer uitzien.

2. Een dakkapel monteren is moeilijker

Als je dakplaten plaatst dan kan het moeilijker zijn om een dakkapel te bouwen aangezien je hiervoor heel wat zaagwerk moet verrichten. Het is niet onmogelijk, maar vereist echter wel een vaste hand en wat geduld.

3. Weinig geluidsisolatie

Gewone dakplaten zijn niet de beste isolatie voor geluid, waardoor overlast door bijvoorbeeld hagel of regen een probleem kan vormen. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor speciale, geïsoleerde dakplaten!