Damwandplaten

Het komt steeds vaker voor dat er, in plaats van gewone dakpannen, damwandplaten op een dak worden gebruikt. Deze soort dakplaten brengt ook wel wat behoorlijk voordelen met zich mee. Zo zijn ze in de regel gemaakt van een stevig materiaal en voorzien van speciale groeven, waardoor er geen lekkage op kan treden. Damwandplaten zijn in meerdere verschillende afmetingen en materialen te verkrijgen.

Voor u begint…

Als u heeft besloten om de keuze voor damwanplaten te maken, dan raden we u wel aan om eerst goed te kijken of deze soort platen ook op uw dak past. Het is namelijk mogelijk dat de onderliggende balkenconstructie niet geschikt is voor deze zware platen. De platen moeten goed, gelijkmatig worden ondersteund en op een stabiele ondergrond worden geplaatst. Indien dit niet goed in orde is, dan kunnen er problemen ontstaan bij het plaatsen van de platen, maar ook als de platen eenmaal op het dak liggen. In een dergelijk geval behoort lekkage namelijk wel tot de mogelijkheden.

Gebruikte damwandplaten?

Voordat je naar de Gamma rijdt voor een enorme hoeveelheid nieuwe platen, check Marktplaats eens! Damwandplaten zijn uitermate geschikt voor hergebruik. De gebruikte platen kosten dan ook aanzienlijk minder dan gloednieuwe.

Damwandplaten monteren

Het plaatsen van damwandplaten is op zich geen heel ingewikkeld karwei, maar er moet wel op een aantal dingen gelet worden. Zo moet de ruimte waar de platen op worden aangebracht helemaal droog zijn. We raden u dan ook aan om een anticondensdoek aan te brengen, met 5 centimeter ruimte tussen doek en platen. Op deze manier kan er goed geventileerd worden. Wat ook belangrijk is, is dat u er goed op let dat de eerste plaat goed recht wordt neergelegd. Zit de eerste plaat al fout, dan zal dit probleem zich alleen maar uitbreiden naar alle andere platen die u neerlegt. Een goede voorbereiding is dan ook onmisbaar!

Belangrijke tips
We hebben nog een aantal tips waar u even op moet letten als u damwandplaten op uw dak gaat gebruiken. Let om te beginnen op dat u de hellinghoek goed berekent. Water kan dan goed wegstromen en uw dakwandplaten worden niet teveel belast. Let er ook op dat u, indien uw gevel lager is dan uw dak, een windveer gebruikt. Doet u dit niet, dan kan er wind onder de platen komen, wat bij stevige windvlagen voor schade kan zorgen. Vergeet tot slot ook niet om nokstukken te plaatsen. Deze plaatst u altijd pas als alle andere onderdelen van het dak er wel al liggen.

Prijzen

Prijzen van de platen liggen niet heel ver uiteen per aanbieder. Gemiddeld betaal je 10 tot 15 euro per vierkante meter. De platen worden veelal verkocht in groottes van 3 vierkante meter.