Geïsoleerde dakplaten

De isolatie van het dak van een pand is erg belangrijk, zowel voor veiligheid als comfort. Geïsoleerde dakplaten zijn een goede keuze voor de isolatie van garages, loodsen, tuinhuizen, stallen, magazijnen, enzovoort. Kortom, alle gebouwen waarbij een goed isolatie van groot belang is! Geïsoleerde dakplaten hebben een iets industriëler uiterlijk dan gewone dakplaten of dakpannen, waardoor ze niet zo vaak gebruikt worden bij woonhuizen. Wat meer belangrijk informatie over geïsoleerde daplaten:


Wat zijn geïsoleerde dakplaten precies?

Geïsoleerde dakplaten zijn eigenlijk metalen panelen met een enkele of dubbele wand, waarbij aan de binnenkant een thermisch isolatiemateriaal bevestigd is. Vaak is dat een kunststof hardschuim (zoals polyurethaanschuim of polyisocyanuraat). Dergelijke materialen hebben immers uiterst goede isolerende eigenschappen.

Verschillende soorten geïsoleerde dakplaten

Net zoals gewone dakpannen zijn geïsoleerde dakplaten verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er soorten met een trapeziumprofiel, een dakpanprofiel of golfprofiel. Ook qua lengte zijn ze erg variabel – sommige meten tot wel 20 meter lang – en over het algemeen wordt een breedte gebruikt van één meter.

Voor de agrarische sector zijn er zelfs speciale platen met een coating die bescherming biedt tegen agressieve landbouwmiddelen, dampen van schadelijke stoffen en schimmels. De buitenkant van een dergelijk paneel bestaat doorgaans uit licht staal, terwijl de binnenkant dan weer is vervaardigd uit polyester, staal of een combinatie van verschillende materialen.


Belangrijk om te weten bij geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten kunnen bij grote temperatuurverschillen gaan veranderen van vorm, waardoor ze kraakgeluiden kunnen veroorzaken. Dit zal bij een bedrijfshal of magazijn niet zo’n probleem vormen, maar bij particuliere gebouwen wel.

Daarbij is het belangrijk bij plaatsing van de platen dat de afwerking van de naden nauwkeurig gebeurt, om het lekken van regenwater te vermijden. Dit is overigens ook belangrijk op plaatsen waar zich schroeven bevinden. De panelen door een specialist laten plaatsen is aangeraden om problemen te vermijden!

De voordelen van geïsoleerde dakplaten

  • Thermische isolatie, waardoor het in de winter warm blijft en koel in de zomer
  • De platen kunnen snel en dus goedkoop geplaatst worden
  • De panelen gaan lang mee
  • De platen zijn bestand tegen vervuiling, zijn eenvoudig af te wassen en erg hygiënisch
  • Geïsoleerde dakplaten zijn erg licht

De nadelen van geïsoleerde dakplaten

  • Geïsoleerde dakplaten zijn nogal duur
  • Dergelijke panelen isoleren geluid minder goed in vergelijking met gewone dakpannen
  • Het monteren vereist een professionele benadering om het geheel waterdicht te maken