Golfplaten metaal

Golfplaten van metaal zijn bij uitstek geschikt als dakbedekking van onder andere schuurtjes, bergingen en zelfs loodsen. Voorwaarde is wel dat deze dakplaten alleen gebruikt worden voor daken met een geringe helling. Ze zijn leverbaar in twee verschillende materialen: staal en aluminium. De platen zijn in veel standaard maten verkrijgbaar en worden eventueel ook op maat gemaakt. De dikte van de platen kan variëren tussen 0,40 en 0,75 millimeter. Omdat het altijd prettig is daglicht in de schuur of loods te hebben, zijn er ook bijpassende lichtplaten verkrijgbaar. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland overigens niet meer toegestaan. Het wordt dus tijd om ook die daken te gaan vervangen.

De voor- en nadelen van golfplaten van metaal

Het belangrijkste nadeel van metalen dakplaten is dat ze condensdruppels kunnen vormen aan de onderzijde. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een koude buitenlucht en een warmere temperatuur aan de binnenzijde. Diverse fabrikanten hebben dit probleem opgelost door het verlijmen van een viltlaag aan de onderzijde van de metalen golfplaat. Deze viltlaag zal het condensvocht opnemen. Vervolgens wordt het vocht later als waterdamp afgegeven aan de lucht, voorwaarde is uiteraard wel dat de ruimte voldoende ventilatiemogelijkheden heeft. Ook een te grote dakhelling kan het anti-drup systeem frustreren. Geadviseerd wordt de hellinghoek niet groter dan 10° te maken. De viltlaag zal tevens het geluid van regen en hagel aanzienlijk verminderen.

Eenvoudige en snelle montage

Golfplaten van metaal zijn – vergeleken met andere dakbedekkingen – eenvoudig te monteren. Dat kan op twee manieren. Je kunt er voor kiezen om in het ‘dal’ gebruik te maken van speciale montageschroeven met een EPDM afdichtring. Wie op de golftop wil monteren, kan het best gebruik maken van lange schroeven en aluminium kalotten.

Het verschil tussen stalen en aluminium golfplaten

Tot slot het verschil tussen aluminium en stalen golfplaten. Golfplaten van staal zijn sterker, maar hebben vooral ook een groter gewicht en kunnen na verloop van tijd roestvorming gaan vertonen. De aluminium platen op hun beurt hebben eerder last van ‘knakgeluiden’ onder invloed van temperatuurverschillen. Ook op het gebied van de prijs zijn er verschillen: aluminium platen zijn duurder dan hun stalen tegenhangers.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.