Golfplaten

Golfplaat als dakbedekking

Golfplaten zijn een veelgebruikt bouwmateriaal in voornamelijk de dakbedekkingsbranche. De golfplaat dankt zijn naam aan de golvende structuur. Deze structuur maakt de platen uitzonderlijk sterk. De meest voorkomende toepassingen van golfplaten vinden wij terug in schuren, stallen of andere kleine ruimtes die een dak nodig hebben. De meest voorkomende materiaalsoorten die worden gebruikt in golfplaten zijn: staal of aluzink, kunststof of vezelcement, en tevens zijn er nu lichtdoorlatende golfplaten van polyester.

Wat zijn de keuzemogelijkheden in materiaal?

Welk materiaalsoort u uiteindelijk kiest is sterk afhankelijk van waar de dakbedekking komt. Vezelcement golfplaten worden het meest toegepast. Dit zijn hoogwaardige en duurzame platen gemaakt van PVA kunststofvezels en gebonden door cement. Ze zijn onderhoudsvrij, weerbestendig, milieuvriendelijk, brandwerend en onbrandbaar. Ze zijn in principe overal toepasbaar, projecten in de nieuwbouw en renovatie maken veel gebruik van deze vezelcement golfplaten. Bevestiging op een houten ondergrond is de meest gangbare montagetechniek. Bij golfplaten montage hoort wel een speciaal soort bouten die daar specifiek voor gemaakt zijn, meestal van roestvrij staal.

Een stalen golfplaat wordt toegepast voor zowel dakbedekking en soms als gevelbedekking. Deze stalen platen zijn voorzien van een zinklaag. Stalen golfplaten zijn tevens in kleuren leverbaar, dit geeft een strakke indruk. De kleuren zijn meestal antraciet of zwart. Stalen golfplaten zijn in vele maten beschikbaar. Montage kan in één lengte gedaan worden, hierdoor verdwijnen de naden uit het gezicht. Het gewicht van een stalen golfplaat is ongeveer 5 kilogram per vierkante meter.

Om dit staal om te vormen naar een stalen golfprofiel zijn er een aantal bewerkingen nodig. Dit staal wordt na productie in de fabriek als eerste verzinkt, daarna gelakt en vervolgens op rol gewikkeld. Daarna wordt het op een profileerlijn gevormd tot een golfprofiel.

Lichtdoorlatende golfplaten zijn een moderne vorm van dakbedekking. Deze worden veel toegepast bij bijvoorbeeld het overdekken van een schuur, veranda of carport. Deze golfplaten zijn ideaal voor plaatsen waar daglicht gewenst is, dit geeft een natuurlijke vorm van verlichting in de ruimte. Ze zijn gemaakt van polyester in combinatie met een versterkende glasvezel. Ze bezitten een grote buigsterkte en lange levensduur.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.