Isolatie dakplaten

De isolerende eigenschappen van dit type dakbedekking is zeer voordelig voor die ruimtes waar een blijvende temperatuur is gewenst, dan kan koel zijn of warm. Hierdoor zijn ze kostenbesparend wat energieverbruik betreft. In de winter houden ze immers de warmte vast en in de zomer kan de ruimte koel blijven. Een ander voordeel is te vinden in de vermindering van geluidsoverlast en de grote brandveiligheid.

Isolatie gebeurt eigenlijk doordat lucht wordt ingesloten. Het isolatiemateriaal in dakplaten heeft dan ook luchtige structuur. Die lucht moet opgesloten blijven, als die gaat circuleren en ontsnappen, dan gaat de isolerende eigenschap verloren. Deze luchtdichte afsluiting wordt verkregen door de platen aan binnen- en buitenzijde van het isolatiemateriaal.

Isolatie dakplaten vinden wij vaak toegepast bij loodsen, tuinhuisjes, stallen, opslagruimtes en elders waar dakisolatie een belangrijke rol speelt. Bij woningen wordt deze ook wel toegepast, maar in mindere mate vergeleken met de industriële toepassingen. Een andere benaming voor dit type dakbedekking is ook wel ‘sandwichpaneel’.

Waar zijn isolatie dakplaten van gemaakt?

De naam sandwichpaneel is wel logisch te verklaren, een dakplaat bestaat namelijk uit enkel- of dubbelwandige metalen panelen welke opgevuld zijn met thermisch isolatiemateriaal. Veelal is dit materiaal PIR (polyisocyanuraat) of PUR (polyurethaanschuim), dit zijn kunststof hardschuimen. Dit zijn uitstekende isolatie materialen. Daarnaast kan ook een opvulling gebruikt worden van glaswol. Dit soort wol isoleert geluid beter dan PUR en PIR en de brandwerende eigenschappen zijn ook zeer goed.

Geïsoleerde dakplaten zijn in diverse uitvoeringen leverbaar. Je kan ze kopen met een golfprofiel, een trapeziumprofiel en zelfs in een profiel van dakpannen. De meest gangbare breedtemaat is 1 meter, maar de lengtemaat kan verschillen. De buitenplaat is meestal vervaardigd van lichtgewicht staal, de binnenplaat kan vervaardigd zijn uit een gecombineerd materiaal of van staal of polyester. De kleur van de dakplaten kan zijn in diverse RAL-kleuren.

Welk type dakplaat is geschikt?

Maar wat is nou het juiste isolatiemateriaal voor mijn dak? Er is volop keus in PIR of PUR, glaswol of steenwol. Isolatiemateriaal heeft ook eigenschappen van uitzetten en krimpen, dit gebeurt bij schommelende temperatuurwisselingen maar ook bij vochtwisselingen. Isolatiemateriaal kan verschillen in isolatiewaarde, dikte en afwerklaag. Let bij de keuze in ieder geval op: gaat het om een plat of een schuin dak, de dakconstructie, de beloopbaarheid, de belastbaarheid, het budget en de gewenste afwerking. Een goed isolatiebedrijf zou je kunnen adviseren welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dakbedekking.