Kruispannen

Als je op zoek bent naar dakpannen die méér doen dan gewoon je dak overdekken en bescherming bieden tegen regen, sneeuw en koude, dan zijn kruispannen iets voor jou. Dergelijke dakpannen zijn creatief en speels, en komen in vaak verrassende ontwerpen waarmee de woning er meteen veel mooier uitziet én voorzien is van een solide bescherming. Wat meer info is heir zeker op zijn plaats

Kruispannen, geschikt voor elke woning

Kruispannen passen zowel bij klassieke als moderne woningen, en onderscheiden zich vooral door de opbouw: de lepelvormige bol die de dakpan zo typeert. Dergelijke pannen worden altijd in een zogenaamd kruisverband aangelegd, en dat resulteert in een uniek dak dat de aandacht trekt, zowel bij oudere als nieuwe gebouwen.

Een vriendelijke uitstraling dankzij kruispannen

Kruispannen behoren tot de kleinere dakpannen, en dat is omdat ze op die manier een mooi lijnspel creëren op het dak. De bolvormige lepel van deze pannen zorgt daar grotendeels voor. Deze bolling bevindt zich aan één kant van de pan, waardoor en uniek, speels en aangenaam effect bereikt wordt.

Verschillende afwerkingen en kleuren

Kruispannen zijn doorgaans verkrijgbaar in matte, glanzende en naturel afwerking, met een breed gamma aan verschillende kleuren. Soms worden dergelijke pannen ook vergaasd, wat betekent dat ze in een glazuurlaag worden gebakken. Ook kunnen de pannen gesmoord worden waardoor ze een unieke blauwzwarte kleur krijgen.

De voordelen van kruispannen

1. De dikke holle bol onderaan de kruispan zorgt ervoor dat je deze op twee manieren kan leggen. In beide gevallen sluiten de pannen toch mooi op elkaar aan. Een andere naam voor de kruispan is de bouletpan (aangezien ze door het Franse bedrijf Boulet eerst werden geproduceerd), en ze lijken op een soort versierde versie van tuilen du Nord. De ideale dakpan dus om het dak mee op te fleuren!

2. De kruispan kan ook steeds een halve pan opgeschoven worden, en dan wordt een nog mooier effect gecreëerd dat typerend is voor deze pannen. De kruislingse manier van plaatsen zorgt dat het dak opvalt.

3. Een kruispan is gemiddeld 29 bij 23 centimeter qua oppervlakte, en voor een vierkante meter zijn zo’n 23 pannen nodig. Dergelijke pannen wegen gemiddeld 1,8 kilogram per natte pan, met een gewicht van net 40 kilo per vierkante meter. Het gaat dus om relatief zware pannen, maar dat heeft als voordeel dat het dak erg stevig is en niet zomaar beschadigd wordt door bijvoorbeeld weersomstandigheden!

Veelgestelde vragen

Wat zijn kruispannen?

Kruispannen zijn dakpannen die speciaal zijn ontworpen om op een kruisdak te worden geplaatst, waarbij ze elkaar overlappen en een waterdichte bedekking vormen.

Wat is het voordeel van kruispannen?

Kruispannen zorgen voor een goede waterafvoer en bescherming tegen weersinvloeden, waardoor ze een duurzame en functionele dakbedekking vormen.

Wat is het verschil tussen kruispannen en andere dakpannen?

Kruispannen hebben een speciale vorm die het mogelijk maakt om ze op een kruisdak te leggen, in tegenstelling tot andere dakpannen die ontworpen zijn voor een ander type dak.

Zijn kruispannen geschikt voor elk type dak?

Kruispannen zijn specifiek ontworpen voor kruisdaken, dus ze zijn niet geschikt voor andere dakvormen zoals een zadeldak of een schilddak.

Zijn er verschillende soorten kruispannen verkrijgbaar?

Ja, er zijn verschillende materialen en kleuren beschikbaar voor kruispannen, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij de stijl van je woning.

Hoe wordt de kwaliteit van kruispannen gegarandeerd?

Kruispannen worden getest op waterdichtheid, duurzaamheid en bestandheid tegen weersinvloeden om te voldoen aan de vereisten voor een hoogwaardige dakbedekking.

Zijn kruispannen eenvoudig te installeren?

Ja, kruispannen kunnen relatief eenvoudig worden geïnstalleerd door ervaren dakdekkers, mits de juiste technieken en materialen worden gebruikt.

Wat is het onderhoud van kruispannen?

Kruispannen vereisen minimaal onderhoud, maar het is aan te raden om ze regelmatig te controleren op beschadigingen of verschuivingen om problemen te voorkomen.

Zijn kruispannen een kosteneffectieve keuze?

Kruispannen hebben een redelijke prijs in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding op de lange termijn.

Waar kan ik kruispannen kopen?

Kruispannen zijn verkrijgbaar bij bouwmaterialenhandelaren, dakdekkersbedrijven en online winkels die gespecialiseerd zijn in dakbedekkingsmaterialen.