Mulden dakpan

Er zijn ontelbare soorten dakpannen om uw dak efficiënt meet de beschermen, en één daarvan is de mulden dakpan. Dergelijke pannen bieden enkele voordelen, zowel op het vlak van kwaliteit als uitstraling, en wat meer uitleg daarover is dan ook belangrijk als je van plan bent dergelijkedakpannen te kopen.


De voordelen van mulden dakpannen

1. Vloeiende daken met melden dakpannen

Mulden dakpannen zijn pannen die erg in trek zijn, mede omdat ze een goede bescherming bieden voor het dak, maar ook omdat ze een vloeiend effect creëren. Het gewelfde oppervlak van deze pannen zorgt dat het dak een unieke uitstraling krijgen die door geen enkele andere nagebootst kan worden.

2. Een waar lijnenspel op het dak

Ten tweede onderscheidt de mulden dakpan zich van andere soorten door de opvallende, verticale, dubbele belijning. Dit levert een fijnmazig lijnenspel op bij het dak, wat er enerzijds verzorgd, maar toch ook speels en fris uitziet. Dat wordt alleen nog maar versterkt door de typische rode kleur, die veroorzaakt wordt door het ijzeroxide in de dakpannen.

3. Verschillende afwerkingen en kleuren mogelijk

Mulden dakpannen komen in diverse uitvoeringen, zoals natural rood of blauwgrijs. Daarbij kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen enkele, dubbele muldenpannen en driedubbele dakpannen, waarover wat meer informatie vereist is.


Enkele muldenpannen

Deze pannen zijn vlak met een enkele rib en afsluitingen. Het wordt ‘mulden’ komt van het Duits, en betekent trog, of bak. De vorm van enkele mulden pannen valt hierin te herkennen. Een andere naam voor de muldenpan is ook wel de rijnlandpan.

Dubbele muldenpannen

De dubbele muldenpan onderscheidt zich door de aanwezigheid van twee groeven, die als bedoeling hebben om water af te voeren van het dak. Deze worden gescheiden door een verhoogde rand, en dat geeft het dak een golvend uiterlijk.

Daarbij zorgen dergelijke pannen ervoor dat het dakvlak er een beetje uitziet als een netwerk, dat toch golvend is. Dubbele guldenpannen zijn geschikt voor gebruik bij daken met een helling van minstens 25 °, waarbij een onderdak aanwezig is.

Driedubbele muldenpannen

Tenslotte zij er ook guldenpannen met tot wel 3 groeven, waardoor water nog gelijkmatiger afgevoerd kan worden. Ook bij deze exemplaren is het effect weer helemaal anders: het netwerk dat gecreëerd wordt is nog verfijnder, en geeft een uiterst gelijnd uiterlijk aan het dak. Daarbij is de golving van deze dakpannen nog meer uitgesproken, omdat elke pan beschikt over twee scheidingsranden in plaats van één.