Nokpannen

Elk hellend dak bij een pand of woning is uitgerust met zogenaamde nokpannen. Deze pannen verbinden als het ware twee helften van het dak bij de top, en hebben verschillend doelen. Ten eerste verstevigen ze het dak en houden ze het bij elkaar, ten tweede zorgen ze dat het dak er mooier uitziet. Zonder nokpannen zouden de gewone dakpannen immers verschuiven. Wat meer informatie over deze nokpannen is hierbij zeker van belang!


Waaruit zijn nokpannen gemaakt?

Nokpannen zijn gemaakt van een soort keramisch materiaal, en hebben doorgaans een ronde vorm. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijk op de top van het huis passen, waardoor ze de twee dakhelften goed bij elkaar houden en voorkomen dat de dakpannen zich verplaatsen.

De begin- en eindpannen van het dak

Een dak eindigt bij de zogenaamde nok, en bij een mooi dak bevinden zich tussen de nokpannen zowel begin- als eindpannen. Deze delen zorgen dat het dak er mooier uit ziet en maken het compleet. Daarbij voorkomen ze bij hoekwoningen dat wind en regen onder de dakpannen terechtkomen, en zorgen ze ervoor dat regenwater zich niet onder het dat kan ophopen.


Nokpannen als hoogste punt van het dak

De nokpannen stellen dus het allerhoogste punt van het dak voor, en krijgen daarom dan ook heel wat te verduren in de vorm van neerslag – zoals regen, sneeuw en hagel. De pannen dienen daarom uitermate goed bevestigd te zijn om verschuivingen te vermijden, bijvoorbeeld bij windstoten. Deze pannen zijn een essentieel onderdeel van het dak, en regelmatige controle en – indien nodig – herstelling en vervanging zijn dan ook aangeraden.

Vaak voorkomende problemen bij nokpannen

Nokpannen zijn het meest kwetsbare onderdeel van het dak en er kunnen dan ook heel problemen ontstaan als het onderhoud en de inspectie te wensen over laat. Zo kan het dak van een slecht onderhouden woning last krijgen van onder andere mosvorming onder de nokpannen. Hierbij plaatst het mos zich tussen het dak en de nok, waar het zich steeds verder ophoopt.

De gevolgen van zo’n situatie zijn vaak niet te overzien. Zo kan het dak een groot deel van zijn stabiliteit verliezen, en kan het zelfs gaan lekken. Het dak en de nokpannen regelmatig onderhouden is echter een eenvoudige en erg belangrijke manier om dergelijke problemen te voorkomen. En dat zal alleen maar bijdragen aan zowel de kwaliteit van het dak als het wooncomfort dat ermee bereikt wordt!