Sneldekkers

Sneldekkers of sneldek dakpannen is een andere naam voor betonnen dakpannen. Dergelijke dakpannen onderscheiden zich van andere dakpannen door hun formaat: ze zijn immers erg groot. Het snel kan hierdoor snel bedekt worden – vandaar dan ook de naam, sneldekkers.

Wat hebben sneldekkers nu te bieden, en welke voordelen bieden ze voor het dak en voor de woning? Wat meer informatie over deze dakpannen is van groot belang als je van plan bent ze te gaan gebruiken.


De voordelen van sneldekkers voor je dak

De voordelen van sneldekkers zijn uitgebreid:

1. Snel en goedkoop het dak leggen met sneldekkers

Ten eerste zijn sneldekkers erg handig omdat ze je de mogelijkheid geven om snel en dus goedkoop het dak te bedekken. Dergelijke dakpannen zijn immers erg groot, waardoor je er veel minder van nodig hebt om het dak volledig te bedekken. In vergelijking met bijvoorbeeld gewone dakpannen zal dit ook resulteren in minder werkuren – en dus ook een lagere kost.

2. De kostprijs van sneldekkers ligt ook relatief laag

Sneldekkers bieden echter niet enkel het voordeel dat ze tijd besparen. De kostprijs van de pannen op zich ligt ook heel wat lager dan bijvoorbeeld keramische dakpannen. Je kunt dus eigenlijk tweemaal besparen als je sneldekkers gebruikt: niet enkel omdat je minder moet betalen voor de werkuren bij het leggen van het dak, maar ook gewoon omdat de pannen op zich veel goedkoper uitkomen.


Belangrijk bij het gebruik van sneldekkers

1. Sneldekkers zijn niet de beste keuze voor een dak met veel onderbrekingen

Het formaat van sneldekkers heeft voordelen – zoals het feit dat het dak snel gelegd kan worden – maar ook nadelen. Terwijl die grootte op vlakke daken zonder al te veel onderbrekingen erg handig is, kies je bij een dak met veel uitstekende elementen best voor een ander soort dakpannen. Dit omdat te grote sneldekkers dan in stukken gezaagd moeten worden om op het dak te passen, en dat kan je heel wat geld en tijd kosten.

2. Sneldekkers worden het best gebruikt bij daken met een minimum helling van 15 graden

Ten tweede is het belangrijk de helling van je dak in het oog te houden als je gebruik wil maken van sneldekkers. Deze dakpannen worden immers het best toegepast als je dak een helling heeft van 15 graden of meer. Bij daken met een kleinere helling worden beter andere dakpannen worden gebruikt, zoals keramische soorten.