Bitumen golfplaten

bitumen golfplatenAls u op het punt staat de pannen of platen op uw dak te vervangen, dan raden wij u aan om eens aan bitumen golfplaten te denken. Golfplaten van dit materiaal zijn namelijk sterk en duurzaam, waarbij extreme weersomstandigheden het beste worden weerstaan.

Wat zijn bitumen golfplaten

Heeft u een dak waar golfplaten op liggen? Of overweegt u om de huidige pannen of platen te vervangen door golfplaten? Dan zijn bitumen golfplaten een goede optie. Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Dit komt doordat de structuur van het materiaal hier wel iets van wegheeft. Het is een materiaal dat is gebaseerd op aardolie. Het is een materiaal dat eigenlijk vooral wordt gebruikt voor veranda’s, aanbouwen, garages en schuren. Golfplaten van bitumen zijn relatief eenvoudig aan te leggen voor een enthousiaste klusser.


Wat voor voordelen heeft bitumen?

Bitumen is een materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het werd vroeger vooral gebruikt om schepen waterdicht te maken. Dat het nu nog steeds een populair materiaal is, maakt duidelijk dat het ook een goed materiaal is. Een groot voordeel van bitumen is het feit dat het waterdicht is. Geen onbelangrijk voordeel als je een dak wil gaan bedekken met een bepaald materiaal. Daarnaast is het een zeer stevig materiaal, dat bestand is tegen chemische stoffen en dat ook nog eens een aanzienlijke kleefkracht heeft.


Heeft bitumen ook nadelen?

Er zitten aan elk materiaal dat je op je dak kunt gebruiken eigenlijk wel nadelen, daar hoort bitumen ook bij. De nadelen zijn niet groot, maar wel zaken om even rekening mee te houden. Zo is de zuurstof en UV-bestendigheid van bitumen niet al te groot en is het een materiaal dat niet elastisch is. Hier bedoelen we mee dat het materiaal hard wordt als het koud is, maar juist weer zacht bij grote warmte. Hierdoor heeft het ook een levensduur die relatief kort is.


Nieuwe soorten bitumen

Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van meerdere verschillende soorten bitumen. Er zijn inmiddels twee varianten op de markt gebracht, te weten SBS en APP. Het voordeel van deze beide soorten is het feit dat ze soepeler en buigzamer zijn en dat ze meer bestendig zijn tegen zuurstof en UV. Hierdoor gaan deze twee soorten bitumen ook langer mee dan de standaard soort die tot voor kort altijd werd gebruikt.