Zinken dakgoot

Zink is van oudsher een materiaal wat veel gebruikt wordt voor het construeren van dakgoten. Maar waarom een zinken dakgoot? Traditioneel gezien werd zink altijd gebruikt omdat het een goedkope oplossing was voor een kwalitatief hoogwaarde dakgoot. Zink laat zich erg goed vormen, solderen en knippen. Het is een prettige materiaalsoort om hemelwaterafvoer mee te construeren. Daarnaast is de levensduur van een dakgoot van zink erg lang.

Twee soorten zinken dakgoten

Het is mogelijk om zink te gebruiken op twee verschillende manieren. De eerste manier is om een dakgoot te gebruiken die geheel van zink is gemaakt. Hier heb je de keuze uit verschillende formaten zinken dakgoten die verkrijgbaar zijn als bakgoot, mastgoot en kraalgoot. Gaat u zelf uw dakgoot monteren? Let dan goed op welke soort dakgoot u kiest. Sommige dakgoten dienen namelijk gesoldeerd te worden.

Een andere, veelal goedkopere manier van zinkgebruik in een dakgoot is een houten bak met een binnenzijde van zink. Dit type dakgoot heeft in principe twee nadelen; het hout zal na verloop van tijd vervangen moeten worden en onderhouden moeten worden door te schilderen. Daarnaast is het gewoon een stuk minder mooi dan een dakgoot die volledig van zink is gemaakt.

Zinken dakgoot: waar?

Gaat u zelf aan het klussen? Rijd dan niet blindelings naar de Formido of de Praxis. Deze bouwmarkten rekenen vrijwel altijd een te hoge prijs. Ga op Internet op zoek naar een voordelige webwinkel die zinken dakgoten verkoopt. Deze webwinkels zijn aanzienlijk goedkoper én leveren altijd professioneel advies.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een zinken dakgoot?

Zinken dakgoten zijn duurzaam, hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsvriendelijk, hebben een klassieke uitstraling en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Hoe kan ik zinken dakgoten het beste onderhouden?

Zinken dakgoten dienen regelmatig gereinigd te worden om verstoppingen te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om eventuele beschadigingen snel te repareren en om de dakgoten jaarlijks te inspecteren.

Zijn zinken dakgoten milieuvriendelijk?

Ja, zinken dakgoten zijn milieuvriendelijk, aangezien zink een natuurlijk materiaal is dat recyclebaar is. Daarnaast heeft zink een lange levensduur wat bijdraagt aan duurzaamheid.

Wat zijn mogelijke nadelen van zinken dakgoten?

Zinken dakgoten kunnen duurder zijn in aanschaf dan bijvoorbeeld kunststof dakgoten. Daarnaast is zink gevoelig voor corrosie en kan het uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuurverschillen.

Hoe kan ik lekkage in zinken dakgoten repareren?

Lekkage in zinken dakgoten kan gerepareerd worden door beschadigingen en scheuren te dichten met speciale zinkreparatieproducten of door een professionele dakdekker in te schakelen.

Wat is de gemiddelde levensduur van zinken dakgoten?

Zinken dakgoten hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar, afhankelijk van het onderhoud, de weersomstandigheden en de kwaliteit van de installatie.

Kan ik zinken dakgoten zelf installeren?

Het installeren van zinken dakgoten vereist enige kennis en ervaring op het gebied van dakbedekking. Het is aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen voor de installatie om problemen en lekkages te voorkomen.

Zijn zinken dakgoten geschikt voor alle soorten daken?

Zinken dakgoten zijn over het algemeen geschikt voor verschillende soorten daken, zoals schuine daken, platte daken en daken met afwijkende vormen. Het is belangrijk om de juiste afmetingen en helling te kiezen voor een goede afvoer van regenwater.

Kunnen zinken dakgoten worden geschilderd?

Zinken dakgoten kunnen indien gewenst worden geschilderd met speciale metaalverf die geschikt is voor zink. Hiermee kan de kleur van de dakgoot aangepast worden aan de stijl van de woning.

Zijn zinken dakgoten geschikt voor regenwateropvang?

Ja, zinken dakgoten zijn geschikt voor het opvangen en afvoeren van regenwater. Het is wel belangrijk om schoon regenwater te gebruiken als dit bijvoorbeeld voor de tuin gebruikt wordt, om vervuiling van het water tegen te gaan.