Dakbeschot

Het belang van een goed dakbeschot mag niet onderschat worden. Per slot van rekening is dit het onderdeel van het dak waar de dakplaten of dakpannen op rusten. Zodoende moet het dakbeschot stevig worden aangebracht, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld lekkage. Een dakbeschot bestaat over het algemeen uit hout. Het is een van de minder bekende onderdelen van een dak, maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is!

Verschillende soorten dakbeschot

Er zijn twee soorten dakbeschot te vinden, te weten het liggende en het staande dakbeschot. Liggend dakbeschot wordt over het algemeen gebruikt als het gaat om een dak gaat waar leisteen op wordt gebruikt. Staand dakbeschot komen we dan juist weer tegen als er pannen worden gebruikt. De constructie voor het pannendak wordt namelijk verticaal over het staande dakbeschot gelegd. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten hout waar een dakbeschot van wordt gemaakt. We hebben het dan over vurenhout en Douglas hout. Dit zijn soorten hout die stevig zijn en niet snel hun vorm zullen verliezen. Zodoende zijn het solide soorten hout om een dak op af te maken.

Maar waar is een dakbeschot voor nodig?

Er zijn meerdere redenen waarom een goed dakbeschot eigenlijk onmisbaar is. Om te beginnen wordt met behulp van een dakbeschot uw zolder beschermd tegen weer en wind. Uw hele zolder wordt erdoor afgesloten van de buitenwereld en de weerelementen die daar spelen. De tweede reden is de isolerende werking van het dakbeschot. Niet alleen wordt hierdoor warmte binnengehouden, maar ook geluidsoverlast buiten gehouden. Tot slot hebben we het dan nog over de draagkracht die een dakbeschot heeft. Dankzij het dakbeschot kunt u over uw dak lopen of hier dakpannen op aanbrengen.

Zorg voor een goed dakbeschot
Als u geen goed dakbeschot heeft, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hier verandering in komt. Zonder goed dakbeschot hebben weerelementen meer kans in uw huis en kan er lekkage ontstaan. Ook heeft u dan meer last van geluidsoverlast. Een niet goed functionerend dakbeschot kan ook negatieve effecten hebben op uw dakpannen. Het is geen eenvoudige klus om zelf uw dakbeschot aan te brengen of vervangen, er zijn wel vele gespecialiseerde bedrijven die dit voor u kunnen verzorgen.

Veelgestelde vragen

Wat is dakbeschot?

Dakbeschot is een houten of plaatmateriaal dat op de (spaan)platen of balken van het dak wordt aangebracht als ondergrond voor dakbedekking.

Welke materialen worden gebruikt voor dakbeschot?

Materialen die vaak worden gebruikt voor dakbeschot zijn underlayment, OSB, spaanplaat, multiplex of houten planken.

Waarom is dakbeschot belangrijk?

Dakbeschot zorgt voor een stevige en waterdichte ondergrond voor de dakbedekking en draagt bij aan de isolatie en stevigheid van het dak.

Hoe lang gaat dakbeschot mee?

De levensduur van dakbeschot kan variƫren, afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en de mate van blootstelling aan weerselementen, maar over het algemeen gaat het lang mee.

Hoe kan ik problemen met mijn dakbeschot herkennen?

Problemen met dakbeschot kunnen worden herkend door lekkages, vochtplekken op plafonds, loszittende dakbedekking of door visuele inspectie van de zolder of de buitenkant van het dak.

Hoe wordt dakbeschot vervangen?

Dakbeschot kan worden vervangen door de oude dakbedekking te verwijderen, het beschadigde dakbeschot te demonteren en nieuw dakbeschot te plaatsen voordat de dakbedekking wordt teruggeplaatst.

Is dakbeschot zelf te vervangen of is professionele hulp nodig?

Het vervangen van dakbeschot vereist technische kennis en ervaring, daarom wordt het aanbevolen om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt uitgevoerd.