Sandwichpanelen

Steeds vaker worden in de bouw sandwichpanelen gebruikt. Een sandwichpaneel is opgebouwd uit twee metalen platen, met daartussen een laag isolerend materiaal. De metalen platen beschermen het isolerend materiaal tegen beschadiging en verwering. Er is geen rechtstreeks contact tussen de twee metalen platen, zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. De exacte afwerking wordt bepaald door de producent. De panelen zijn in diverse kleuren beschikbaar. De metalen platen worden behandeld tegen roest alvorens ze gelakt worden en zijn ongeveer 0,5 millimeter dik. Het toegepaste isolatiemateriaal kan PIR, PUR of rotswol zijn. Afhankelijk van de isolatiewaarde die men wil bereiken, moet de isolatielaag een bepaalde dikte bezitten. De dikte kan variëren van 40 millimeter tot meer dan 120 millimeter. De breedte van een paneel is meestal één meter. Verschillende lengten zijn verkrijgbaar. Sandwichpanelen worden gebruikt voor gevelbekleding, maar ook voor dakbedekking en voor tussenwanden. Bij panelen voor dakbedekking is de bovenste metalen plaat meestal gegolfd.

Bevestiging van sandwichpanelen

Men bevestigt sandwichpanelen nooit rechtstreeks op steen of beton. Een sandwichpaneel wordt bevestigd op staal of hout. Om een stenen of betonnen structuur te bekleden, brengt men eerst stalen profielen of houten latten aan op de structuur waarop men de sandwichpanelen kan vastschroeven. Bij dakbedekking worden de sandwichpanelen op de onderliggende houten dakbalken vastgeschroefd. Een sandwichpaneel heeft aan beide zijden een tand- en groefverbinding. De tandzijde van het ene paneel past in de groefzijde van het volgende paneel. Met rubbers kan men deze verbinding waterdicht afsluiten. De bevestiging van het sandwichpaneel kan op twee manieren gebeuren:

  • Met een zichtbare bevestiging: de schroeven worden rechtstreeks doorheen het paneel geschroefd op de onderliggende structuur. De kop van de schroeven blijft zichtbaar, maar deze kan worden afgedekt door een afdekkapje in dezelfde kleur als de plaat.
  • Met een onzichtbare bevestiging: de schroeven worden aangebracht in een lip van de tandzijde van de sandwichplaat. Nadien zal de groefzijde van de volgende plaat de schroef volledig bedekken en dus verbergen.

Toepassing van sandwichpanelen

Sandwichpanelen worden gebruikt bij nieuwbouw, maar ook om een bestaand gebouw te renoveren. Op korte tijd kan men met behulp van sandwichpanelen een oude gevel van een nieuwe bekleding voorzien, die bovendien goed geïsoleerd is. Om de openingen bij ramen en deuren dicht te maken plaatst men nadien op maat geplooide stukken. Ook wordt een nieuwe dakrand aangebracht.