PIR platen

PIR platenDe isolatie van de woning of het bedrijfspand is een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een aangename leef- en/of werkomgeving. Tegenwoordig bestaan er ontelbare manieren, materialen en methodes om daarvoor te zorgen, en PIR platen zijn er één van.

PIR platen zijn een soort van isolatie voor de woning of bedrijf, die tegenwoordig in heel wat particuliere en zakelijke instanties worden toegepast. Het gaat om een van de beste vormen van isolatie, en dat verklaart dan ook zijn populariteit. Wat meer informatie over PIR platen en waarom je voor deze vorm van isolatie zou moeten kiezen is hier wel op zijn plaats!

Wat is PIR isolatie?

PIR is eigenlijk een afkorting voor polyisocyanuraat, een kunststof materiaal dat gebruikt wordt voor de isolatie van gebouwen. Hoewel PIR platen een tijd lang minder populair waren, bestaat er tegenwoordig een vernieuwde versie die veel beter isoleert dan voorgaande varianten én zelfs beter dan PUR en XPS, twee andere vormen van isolatie. Met andere woorden, PIR is weer helemaal terug, en het is nog altijd een van de beste isolatie-materialen die je tegenwoordig op de markt kan vinden.

PIR isolatie dakDe verschillende toepassingsmogelijkheden bij PIR platen

PIR platen zijn echter niet enkel bekend vanwege hun goede isolatie, ook de vele situaties waarin ze kunnen toegepast worden maken het de perfecte optie voor wie het beste uit zijn/haar woning wil halen. Zoals vermeld gaat het om een soort kunststof die speciaal gemaakt is voor isolatie, en zoals de naam al doet vermoeden gaat het om platen.

Dergelijke platen zijn niet enkel hard, ze zijn ook erg dicht waardoor er eenvoudig en veilig over helpen kan worden. Dit brengt eveneens met zich mee dat ze de ideale optie zijn voor wij zijn vloer, plat dak of hellend dak wil isoleren. Vervolgens worden ze ook vaak toegepast als isolatie in de spouwmuur, of zelfs de buitenmuur.

PIR isolatieplaten zijn ten slotte de perfecte isolatie voor de vloer, vooral als het gaat om OSB, parket of laminaat. Dergelijke platen beschikken over tanden en groeven, waardoor je ze eenvoudigweg in elkaar kan plaatsen in de desbetreffende ruimte. Het resultaat is dat je al snel een mooi afgewerkte en optimaal geïsoleerde vloer hebt!

Het aanbrengen van PIR platen

Niettemin staan PIR platen nog altijd het meest bekend vanwege de isolatie die ze bieden voor hellende daken, en dat komt doordat ze in deze situatie eenvoudiger geplaatst kunnen worden. Doorgaans worden ze vastgemaakt onder een houten skelet of spanten, en dat is iets wat veel doe-het-zelvers ook zelf kunnen doen. Het aanbrengen van de PIR platen tussen de spanten wordt vermeden, aangezien de platen dan wel heel precies en op maat gesneden moeten worden – een zwaar en traag werk.

Daarbij bij komt ook nog eens dat PIR zich niet gemakkelijk laat samenpersen. Wel wordt PIR vaak gebruikt als basisisolatie, waarna dan isolatieschuim (dat veel gemakkelijker te bewerken is) tussen de voegen en spleten wordt gestoken.

De isolatiewaarde van PIR platen

PIR staat zoals reeds vermeld vooral bekend vanwege de uitstekende isolatiewaarde die het biedt. In professionele termen gaat het om 0,023 – 0,026 W/Mk. Rotswol en glaswol hebben een zogenaamde lambadawaarde van 0,040 w/Mk. Per isoleert dus tot wel 1,7 keer zo goed als andere varianten, waardoor je ook beter kan isoleren met minder verlies van ruimte. Dit is vooral een interessant gegeven bij platte daken en erg lage zolderkamers!

De voordelen van PIR dakisolatie

Het spreekt voor zich dat, voor je effectief isolatie voor je woning of bedrijf gaat kopen, je weet welke voordelen eraan vasthangen. Enkel op die manier kan je weten of je waarde voor je geld krijgt – en of die voordelen de moeite waard zijn. Het volgende overzicht geeft je een beeld op wat je zoal van PIR isolatie kan verwachten!

  • PIR isoleert optimaal tegen vocht

Een van de belangrijkste en beste eigenschappen van PIR is dat ze haast geen vocht opnemen. Dit maakt het de ideale isolatie in ruimtes die uitzonderlijk kwetsbaar zijn voor vocht. Als daarbij de naden van de isolatie optimaal zijn gedicht, dan heb je zelfs geen dampscherm meer nodig om vocht buiten te houden.

Tegenwoordig zijn er ook PIR platen verkrijgbaar die met extra aluminiumfolie bekleed zijn, waardoor die vochtwerende eigenschappen nog eens worden versterkt. Ook deze platen beschikken over groeven en tanden, en dat betekent dat je ze dus eenvoudig zelf kan installeren. Zelf zorgen voor de perfecte isolatie was nog nooit zo eenvoudig!

  • Speciale toepassing voor platte daken

PIR isolatie is, zoals reeds vermeld, vooral handig voor hellende daken aangezien de isolatie dan eenvoudiger is. Tegenwoordig bestaat er echter ook een specifieke oplossing voor platte daken die over roofing of EPDM beschikken. Het gaat om platen die bij het productieproces bewerkt worden met een afdekking van bitumen, waardoor ze eenvoudig onder de roofing en op het dak aangebracht kunnen worden. Ook platte daken kunnen dus optimaal profiteren van de voordelen van PIR isolatie!

  • Eenvoudig te bewerken

Een ander groot voordeel van PIR is dat het zich erg gemakkelijk laat bewerken, zoals zagen of snijden. Op die manier is het eenvoudiger om precies het formaat PIR platen te verkrijgen dat je nodig hebt om de ruimte in kwestie goed te isoleren. En dit kan je daarbij helemaal zelf doen!

  • Niet irriterend voor de huid

Een nadeel van veel soorten isolatie, zoals glaswol, is dat ze de huid gaan irriteren als je ermee in contact komt. Dat maakt ermee werken natuurlijk niet eenvoudiger of aangenamer. PIR is echter niet irriterend voor de huid, en laat zich dan ook veel beter gebruiken.

  • PIR is uiterst brandwerend

Ten slotte is PIR een van de beste brandwerende materialen die je kan vinden bij de zoektocht naar goede isolatie. Dit is vooral handig bij gebruik in particuliere woning en bedrijven die vaak gebruik maken van machines en dergelijke. Veiligheid tegen brand gegarandeerd dus als je kiest voor PIR!

De nadelen van PIR platen

Zoals dat bij alles het geval is, heeft PIR natuurlijk ook enkele nadelen. Hoewel deze de waarde van PIR als isolatie niet wegnemen, is het toch wel belangrijk dat je als koper in spe weet wat het zoal inhoudt:

  • PIR is vrij hard

Eerst en vooral is PIR relatief hard en stijf, waardoor het moeilijk of niet vervormd of samengedrukt kan worden. Je kan het materiaal natuurlijk wel op maat (laten) snijden als je de platen goed wil doen aansluiten.

  • Beperkt recycleerbaar

Een ander nadeel is dat PIR platen niet biologisch afbreekbaar zijn, terwijl andere vormen van isolatie zoals rotswol en papiervlokken dat wel zijn. Daarbij wordt er bij de productie van PIR vaak een soort van chemicaliën gebruikt. Niettemin is PIR nog altijd beter dan de variant, PUR, zeker op het vlak van duurzaamheid en in verband met ecologische factoren.

Verschillende soorten PIR platen

Hoewel PIR een vorm van isolatie op zich is, kan er toch een duidelijk onderscheid gemaakt worden op het vlak van opbouw en structuur. Enkele voorbeelden van soorten PIR platen die vaak worden gebruikt in woningen en bedrijven:

  • De meeste PIR platen beschikken aan beide kanten over de voorheen vermelde dampdicht laag, waardoor ze snel verwerkt kunnen worden en een extra isolatie tegen vocht overbodig is. Het is hierbij natuurlijk wel nog van belang om de naden tussen de verschillende platen goed te dichten!
  • PIR isolatie kan ook uitgebreid worden met andere vormen van isolatie, zoals glaswol. Deze beschikken aan één kant over een dun laagje minerale wol, dat ervoor zorgt dat in het oppervlak van de muur geen oneffenheden meer voorkomen. Dergelijke combinatie-isolatie wordt vaak toegepast in spouwmuren, aangezien deze meestal erg ruw zijn en niet zo goed afgewerkt!

De prijs van PIR isolatie

Een belangrijke factor bij het aankopen van PIR is natuurlijk de prijs. Over het algemeen kosten PIR platen 25 euro voor een dikte van 6 centimeter, per vierkante meter. Doorgaans is de plaatsing van de platen daar ook bij inbegrepen.

Als je dikkere platen koop van 8 cm, dan is die prijs gemiddeld zo’n 30 euro per vierkante meter. In beide gevallen gaat het hier om standaard maat PIR platen die gebruikt worden voor de isolatie van een hellend dak.

De meerwaarde van PIR isolatie

Bovenstaand overzicht geeft alle mogelijke informatie over PIR platen, en waarom je ervoor zou moeten kiezen bij de isolatie van de woning of bedrijf. Het is duidelijk dat de nadelen onmogelijk op kunnen tegen de voordelen, zeker als je kiest voor een merk en aanbieder die kwaliteit bieden.

Als je je platte of hellend dak optimaal wil isoleren tegen vocht, koude en nog veel meer, dan is PIR iets voor jou. Naast het feit dat PIR eenvoudig te bewerken is, isoleert het ook nog eens uitstekend en zijn extra uitbreidingen zoals dampschermen overbodig. En dat maakt het de perfecte oplossing voor huishoudens en bedrijven die niet enkel van goede isolatie willen genieten, maar daarbij ook nog eens extra kosten willen vermijden. Overweeg dus zeker PIR als isolatie voor meer leef- en werkcomfort!