Dakpannen zwart

Zwarte dakpannen zijn, zoals de naam al enigszins zegt, dakpannen in het zwart gekleurd. Ze kunnen bestaan uit beton, keramiek of ander materiaal en behoren tot de populairste opties wat betreft het afwerken van daken. Maar hoe komt dat? Wat zijn de voor- en nadelen van zwarte dakpannen?


De voordelen van zwarte dakpannen

Zwarte dakpannen worden in de regel bij ons gebruikt om uiteenlopende redenen. Zowat de grootste daarvan moet zijn dat het qua stijl goed aanleunt bij het idee van veel mensen hoe een huis eruit moet zien. Mooie, zwarte dakpannen passen naadloos in de buurt of bij het huis dat men voor ogen heeft. Bovendien zijn zwarte dakpannen ook dakpannen met een vrij neutrale kleur. Dat betekent dat ze relatief goed zullen passen bij eender welke stijl wat niet van elke kleur gezegd kan worden. Dit is dan ook een grote reden waarom zwarte dakpannen in onze contreien zo populair zijn. Daarenboven is het ook zo dat het leggen van zwarte dakpannen ervoor zal zorgen dat er eigenlijk weinig tot geen onderhoud nodig is om jouw dak in schijnbaar perfecte vorm te houden. Dat is ook niet meer dan logisch: de zwarte kleur zorgt ervoor dat vuil zich veel minder aftekent en is dan ook een duurzamere oplossing qua dak als dat is waar je naar op zoek bent.


Nadelen van zwarte dakpannen

Aan kiezen voor zwarte dakpannen zijn ook enkele nadelen verbonden. In de eerste plaats heeft dat alles te maken met energiekosten. Doordat zwart als kleur de neiging heeft om warmte op te slaan in plaats van te reflecteren zoals veel andere kleuren is het warmer in huis gedurende de zomer. Dat betekent echter ook dat onze airconditioning overuren aan het draaien is en extra kosten aan het maken is die eigenlijk niet nodig zijn. Op sommige andere vlakken hebben zwarte daken overigens dan weer wel meer onderhoud nodig dan andere kleuren. Tenzij je kiest voor non-reflecterende zwarte dakpannen zullen zwarte dakpannen veel sneller kraken en barsten vertonen dan alternatieven. Dat betekent ook dat ze sneller vervangen zullen moeten worden en meer onderhoud vereisen.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat wanneer je aan het denken bent over het leggen van dakpannen je best twee keer goed nadenkt over de kleur die je gaat kiezen. Zwarte dakpannen komen met hun eigen voor- en nadelen waar je je bij voorkeur goed van bewust bent voor je tot de aankoop over gaat.