Nokvorsten

nokvorstenMisschien heeft u de term nokvorst wel eens gehoord, maar weet u niet precies wat deze inhoudt? Een nokvorst is eigenlijk het hoogste punt van uw dak, oftewel de nok. Als u een hellend dak heeft, dan bestaat dit uit twee delen. De twee delen van het dak worden dan aan elkaar vastgemaakt met behulp van een nokvorst.

Wat is een nokvorst precies?

Een nokvorst is dat deel van een hellend dak dat de twee helften bij elkaar houdt. Zodoende is het een essentieel onderdeel van elk dak. Heeft u geen nokvorst, dan kunnen de dakpannen loskomen en sluit uw dak niet mooi af. Dit is een product dat normaal gesproken van een keramisch materiaal is gemaakt en dat een bolle vorm heeft. Ze hebben niet alleen een functioneel doel, maar zien er ook nog eens mooi uit. Dankzij nokvorsten kunnen regen en wind niet onder het dak terecht komen en ontstaat er zodoende ook geen lekkage.


Een steviger dak met een nokvorst

Een nokvorst is een essentieel onderdeel van een hellend dank. Het is dan ook heel belangrijk dat dit deel van het dak goed wordt aangebracht. Het zorgt er namelijk voor dat bijvoorbeeld bij zware windstoten alle delen van een dak goed vast blijven zitten. Als u onderhoud aan uw dak heeft laten plegen en u laat dit inspecteren, dan behoren de nokvorsten tot de belangrijkste zaken om goed na te laten kijken.

Zijn er ook nadelen aan nokvorsten?

Een nokvorst is onmisbaar als u een mooi hellend dak heeft staan. Er kleeft echter ook wel een nadeel aan dit onderdeel van het dak. Als ze namelijk niet goed genoeg onderhouden worden, dan kan er mosvorming ontstaan. Dit heeft dan weer als gevolg dat uw dak minder stabiel wordt en dat u last kunt krijgen van lekkage. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat u uw dak goed laat onderhouden en dat er dan extra wordt gekeken naar de nokvorsten.


Uw dak nog mooier met een nokvorst

Nokvorsten worden vaak gemaakt van mooi materiaal en maken uw dak echt af. Eindvorsten en beginvorsten op een dak maken het plaatje echt af. Als u ook wilt dat uw huis er helemaal compleet uitziet, dan is een nokvorst eigenlijk onmisbaar!