Lichtstraat

lichtstraatEen van de belangrijkste factoren bij het creëren van een gezellige, aangename woning is de aanwezigheid van natuurlijk licht. Zonlicht maakt het niet enkel mogelijk om beter te functioneren, ook doet het de hele ruimte opleven – en dat is natuurlijk essentieel als je méér uit je interieur of werkomgeving wil halen.

Hoewel kiezen voor grote ramen en glazen deuren natuurlijk een goede manier is om meer zonlicht in huis te laten, is ook een lichtstraat een erg populaire maatregel. Natuurljk wil je, voor je een lichtstraat koopt, een duidelijk beeld hebben op wat dat nu precies is en wat de voordelen ervan zijn. En dat is wat het volgende overzicht je kan bieden!

lichtstraat prijzenWat is een lichtstraat?

Bij particuliere woningen eindigt de zoektocht naar voorzieningen die meer wooncomfort mogelijk maken nooit. De lichtstraat is daar een gevolg van: het gaat immers haast letterlijk om een soort van ‘straatje’ of hal die is uitgerust met grote ramen die extra veel zonlicht doorlaten. Een lichtstraat wordt doorgaans op het dak van een serre of ander soort uitbouw geplaatst, maar eigenlijk kan het zowat overal worden toegepast.

Lichtstraten zijn in ontelbare vormen, formaten en materialen verkrijgbaar, maar allemaal bieden ze oneindig veel voordelen voor de woning. Een duidelijk overzicht daarop is dan ook belangrijk!

De vele voordelen van een lichtstraat

Een lichtstraat is een heuse investering, maar de voordelen ervan reiken dan ook wel erg ver. Voor u weet of die aankoop wel iets voor u is, is het daarom de moeite waard om weet te hebben van de meerwaarde:

  • Natuurlijk zonlicht in overvloed

Natuurlijk zonlicht is, zoals vermeld, een erg belangrijke factor bij het verkrijgen van een comfortabele leefomgeving. De enorme hoeveelheid natuurlijk licht die in de woning binnenkomt dankzij een lichtstraat doet de ruimte helemaal openbloeien. Of je de lichtstraat nu boven een serre met planten en bloemen plaatst of die gewoon kiest als uitbreiding van je inkomhal of zelfs de living is helemaal je eigen keuze. Hoe dan ook zal de woning er veel frisser en gezelliger uitzien – vooral in de lente- en zomermaanden!

  • Een gezond binnenklimaat creëren

Een ander voordeel van een lichtstraat, en eigenlijk een beetje een gevolg van het eerste voordeel, is dat je woning er veel gezonder door wordt. Het zonlicht dat via de ramen naar binnen schijnt valt dan misschien wel niet rechtstreeks op je huid, toch heeft het een opwekkende effect op jezelf én de rest van het gezin of personeel. Zonnige dagen maken de woning immers meteen een stuk lichter, en dat nodigt natuurlijk uit voor een actieve, opgewekte dag. Ook voor zij die thuis werken is een lichtstraat een goede investering, want dat wordt zoveel eenvoudiger als er een beetje extra zonlicht binnenkomt.

  • De ruimte wordt op natuurlijke wijze opgewarmd

Wil je tijdens de zomer je verwarming niet aanzetten, maar toch zeker zijn dat de ruimte waar je het vaakst komt op een natuurlijke manier wordt opgewarmd? Dan is een lichtstraat ideaal. Door de grote, lichtdoorlatende ramen wordt ook een deel van de daarbij horende warmte geabsorbeerd. Het gevolg is dat de temperatuur in de ruimte geleidelijk aan hoger komt te liggen – zonder kosten.

  • De woning of uitbouw oogt veel ruimer en groter

Een ander, al even belangrijk voordeel van een lichtstraat is dat de ruimte in kwestie veel ruimer en opener lijkt dan hij is. In woningen die relatief klein zijn of waarvan de meubels en decoratie een ietwat verkleinend effect hebben, is een dergelijke uitbreiding daarom een goed idee. Een lichtstraat verbindt de ruimte in kwestie immers in zekere zin met de buitenzijde van de woning – en als je door de ramen ook nog eens de blauwe hemel kunt zien, dan wordt het allemaal natuurlijk nog beter!

  • Voor elke situatie een oplossing

Ten slotte verlenen lichtstraten zich perfect als uitbreiding voor zowat elke woning, wat de opbouw van de ruimte of je persoonlijke voorkeuren ook mogen zijn. Van kleine woningen die een ruimer effect willen creëren tot grote serres die nood hebben aan wat meer zonlicht, de mogelijkheden zijn zo goed als oneindig. Maatwerk is hoe dan ook essentieel bij de keuze voor een lichtstraat, en dankzij een gespecialiseerd aanbieder is het mogelijk om die helemaal op je eigen noden en wensen af te stemmen. Lichtstraten gaan van oppervlaktes tot wel 12 vierkante meter, maar ook mini modellen zijn mogelijk.

  • Belangrijk bij aankoop van een lichtstraat

De voordelen van een lichtstraat reiken overduidelijk erg ver, zoals bovenstaand overzicht bewijst. Natuurlijk is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren voor je effectief een investering doet. Om je op weg te helpen en een miskoop te vermijden, is het onderstaande overzicht daarom zeker en vast handig:

Kies het juiste materiaal

Het is ten eerste erg belangrijk om een lichtstraat te kiezen van degelijk materiaal. De meeste modellen worden gemaakt uit aluminium, wat erg stevig en toch licht is, maar ook bepaalde houtsoorten zijn een mogelijkheid. Het materiaal dat je kiest hangt vooral af van het effect dat je wil verkrijgen én de huidige inrichting van de woning of ruimte. Een professional kan je eventueel advies geven over de beste opties voor jouw situatie.

Ga voor kwaliteit

Daarbij is het vanzelfsprekend van groot belang dat je gaat voor een merk van kwaliteit. Heel wat bekende merken bieden lichtstraten die jarenlang meegaat, en precies het effect creëren in de woning dat je wil hebben. Daarbij zijn dergelijke lichtstraten ook veel duurzamer, vaak ecologisch geproduceerd en natuurlijk veel steviger. De ideale combinatie van eigenschappen dus om de look en feel van je woning een niveau hoger te tillen!

Overweeg een lichtstraat bij de bouw van een nieuwe woning

Vaak kiezen mensen voor een lichtstraat bij een reeds bestaande woning, maar als je zelf een huis aan het bouwen bent is het geen slecht idee om een dergelijke uitbreiding ook te overwegen. Niet alleen zal het wat minder kosten om die lichtstraat te laten installeren, ook zal het vele malen eenvoudiger gaan aangezien de constructie ervan ingerekend zit in de bouw van de woning zelf.

Veiligheid is troef

Een andere factor waar je best rekening mee houdt bij de bouw van een lichtstraat is dat die best inbraakwerend is. Tegenwoordig is dat natuurlijk een standaard eigenschap bij de meeste lichtstraten, maar als je kiest voor een extra stevig materiaal of ramen die nog eens extra goed beveiligd zijn, dan verminder je het risico op inbraak of schade toch wel drastisch.

Standaard of op maat?

Vaak twijfelen mensen bij de aankoop van een lichtstraat of ze moeten kiezen voor een standaard model of maatwerk. Een belangrijke kwestie die een duidelijk antwoord behoeft. Standaard lichtstraten zijn doorgaans iets goedkoper aangezien ze geen extra werk vereisten, maar een maatwerk oplossing is natuurlijk aangenamer aangezien die precies op jouw woning is afgestemd. Over het algemeen kan een onderscheid gemaakt worden tussen vlakke lichtstraten (ook wel vlakke dakkoepels genaamd), een zadeldakmodel en nog een aantal andere oplossingen. In elk geval helt elk type wel een beetje af, teneinde regenwater optimaal af te kunnen voeren. Op het vlak van look en feel zijn er echter heel wat mogelijkheden!

Overweeg eventueel elektrische zonwering

Zoals vermeld kan de plaatsing van een lichtstraat ervoor zorgen dat er heel wat zonlicht binnenkomt, en ook warmte. Als er echter te véél zonlicht en warmte binnenkomen, dan kan je altijd kiezen voor zonwering aan de ramen. Op die manier kan je vanop afstand aanpassen hoeveel warmte en licht er binnenvallen, waardoor je het wooncomfort dus helemaal op je persoonlijke voorkeuren kan afstemmen.

Lichtstraat prijzen

Een vraag waar toch wel veel mensen mee zitten als ze een lichtstraat willen kopen, is de prijs die erbij komt kijken. Net zoals dat bij elke investering het geval is, hangt die af van verschillende factoren:

  • De oppervlakte van de lichtstraat
  • Het gebruikte materiaal (aluminium, hout,..)
  • Standaard of maatwerk
  • de duur en aard van de montage

Een duidelijk beeld hebben van bovenstaande zaken zal je helpen om bij benadering te weten hoeveel je voor je lichtstraat zal moeten betalen. Toch helpt een dergelijke uitbreiding op veel vlakken ook om geld te besparen:

  • Door de natuurlijke lichtinval zal je minder afhankelijk zijn van elektrisch licht, wat je maandelijkse energierekening drastisch kan verlagen.
  • Ook zal je minder geld moeten betalen voor de opwarming van de woning, aangezien een groot deel van die behoefte door de lichtstraat wordt vervuld. Veel lichtstraten zijn daarbij van isolerend glas gemaakt, waardoor dat effect nog eens wordt vergroot.

De prijs van een lichtstraat begint standaard vanaf de 1800 tot 2000 euro, afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dan ook is de prijs die je ervoor betaalt zeker en vast de investering waard als je meer comfort in de woning wil creëren en je huis daarbij duurzamer en energiebesparender wil maken. En dat zijn al redenen genoeg om een lichtstraat te overwegen, zowel voor particulieren als bedrijven!