Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten

Zonnepanelen zie je steeds vaker terug op Nederlandse daken. Maar wat zijn nu precies de kosten van zonnepanelen? Wegen deze op tegen de voordelen en terugverdientijd? In dit artikel vind je antwoorden op deze vragen!

De voordelen van zonnepanelen

Er zitten meerdere voordelen aan zonnepanelen. De belangrijkste voordelen zijn lagere energiekosten, hogere woningwaarde, milieuvoordelen, en meer rente dan op de spaarrekening. Hier zullen deze voordelen kort besproken worden.

Milieuvoordelen

Door het plaatsen van zonnepanelen wordt de CO2 uitstoot verminderd. Per vierkante meter paneel bespaar je jaarlijks gemakkelijk 60 kilogram aan CO2. Je dient echter wel rekening te houden met de vervuiling die ontstaat door het produceren van de zonnepanelen. Producenten proberen dit wel te verminderen en zo het milieu zo min mogelijk te belasten.

Lagere energiekosten

Een grote motivatie voor het nemen van zonnepanelen is de lagere energierekening. Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden zestien panelen nodig, maar er wordt vaak geadviseerd om precies genoeg panelen aan te schaffen. Dit heeft te maken met het lage bedrag dat energiemaatschappijen betalen voor terug geleverde energie.

Hogere waarde woning

Met zonnepanelen op het dak stijgt de waarde van je woning. Er wordt minder energie verbruikt en je huis krijgt een beter energielabel. Dit verhoogt de duurzaamheid van de woning en daardoor is het beter te verkopen, wat ook zeker een voordeel is van het nemen van zonnepanelen.

Meer rente dan op de spaarrekening

De rentes op spaarrekeningen zijn laag. Door het plaatsen van een zonnepaneelsysteem bespaar je op stroomkosten. Wanneer je dit bespaarde bedrag omrekent naar rente dan zou de besparing neerkomen op 4.5 tot 7 procent rente. Dit soort rentebedragen op spaarrekeningen zijn verleden tijd. Het kan dus om deze reden verstandig zijn om voor zonnepanelen te kiezen.

De kosten van zonnepanelen en de terugverdientijd

Naast voordelen zijn de kosten van zonnepanelen ook minstens zo belangrijk. De kosten per paneel hangen af van de totale hoeveelheid panelen die je op het dak plaatst. Zo betaal je bij 6 panelen inclusief installatie gemiddeld 560 euro per paneel, en is dit bij 18 panelen 440 euro per paneel. Het verschilt per verkoper of er gerekend wordt met prijs per paneel of met een totaalprijs.

Maar kunnen de kosten van zonnepanelen altijd uit? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. Wanneer je de btw van de investering terug kan vragen is de terugverdientijd korter. Na 10 tot 15 jaar is vaak een nieuwe omvormer nodig en verder heb je er weinig kosten aan. Na de terugverdientijd profiteer je dus eigenlijk van gratis energie. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, dus kun je een lange periode genieten van kosteloze energie.

De terugverdientijd hangt af van de hoogte van energieprijzen. Bij hoge energieprijzen gaat het terugverdienen sneller en bij lage energieprijzen langzamer. Ook dien je rekening te houden met schoonmaakkosten. Wanneer je de zonnepanelen niet eenmaal in de vijf jaar laat reinigen zullen ze minder goed functioneren.

De kosten van zonnepanelen hangen af van de hoeveelheid panelen die je plaatst. De kosten kunnen eerst hoog lijken, maar verdien je uiteindelijk terug en zorgen voor toekomstige voordelen zoals geen energiekosten en een hogere woningwaarde. De terugverdienperiode hoeft een toekomstige verhuizing in de weg te staan, omdat het plaatsen van de panelen zorgt voor een hogere huiswaarde en een snellere verkoop.