Dakbedekking

Dakbedekking is onmisbaar voor elke woning, pand en bedrijf, en er zijn dan ook verschillende soorten. Afhankelijk van het soort gebouw, de grootte en de vereisten van de dakbedekking zal er doorgaans gekozen worden voor een ander type. Wat meer informatie is hier dan ook op zijn plaats.

Dakbedekking: verschillende soorten

Een dak heeft een wel erg belangrijke functie: naast onderdak biedt het ook bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, sneeuw, wind, koude, enzovoort. Het spreekt dan ook voor zich dat de kwaliteit van de dakbedekking optimaal moet zijn om de woning zo goed mogelijk te beschermen en het wooncomfort te verbeteren. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen, met elk hun unieke eigenschappen en voordelen:

  • Bitumen
  • PVC
  • EPDM
  • Groendak

1. Bitumen

Bitumen – ook wel dakleer of roofing genoemd – is een erg vaak voorkomende dakbedekking voor platte daken en wordt vervaardigd bij de productie van aardolie. Het materiaal is uiterst duurzaam, uitermate goed bestand tegen alle weersomstandigheden en biedt tot wel 25 jaar optimale bescherming voor je dak.

2. PVC

PVC is een soort kunststof die als dakbedekking ongeveer dezelfde voordelen biedt als bitumen, maar onderscheidt zich door het feit dat het ook in het wit verkrijgbaar is. Dit heeft als voordeel dat het dak minder gaat opwarmen bij warmere temperaturen en dat het minder vatbaar is voor schadelijke UV-straling. Hierdoor blijft de woning koeler tijdens de zomer.

3. EPDM

EPDM lijkt eveneens erg op bitumen maar bestaat uit synthetische rubber. Hierdoor is het dak erg elastisch, en is daarom nog beter bestand tegen de warmte dan PVC. Het gevolg is dat het ook veel langer meegaat, met een levensduur van wel 40 jaar! Dit is deels te danken aan het feit dat EPDM op voorhand op maat wordt gemaakt, waardoor het risico op lekkages beduidend minder is.

4. Een groendak

Een zogenaamd groendak is ten eerste erg aangenaam om naar te kijken maar biedt nog meer interessante voordelen. Zo kan de levensduur van het dak verlengd worden tot wel 60 jaar als je kruiden, grassen, mossen en bomen op het dak plaatst. De begroeide laag zorgt er immers voor dat weersomstandigheden het dak niet kunnen aantasten. Bij een dergelijk dak kunnen zowel EPDM als PVC gebruikt worden als onderste laag. Daarbij kun je er ook ene soort ‘leefdak’ van maken, zolang de dakconstructie stevig genoeg is.