Gevelpan

De gevelpan, ook wel kantpan genoemd is een special soort dakpan. Als u uw hele dak zou bedekken met gewone dakpannen dan zouden er aan de zijkant openingen ontstaan. Deze openingen maken uw dak erg kwetsbaar voor lekkages door regen. Om deze openingen aan de zijkanten van uw dak af te sluiten is er de gevelpan. Deze pan heeft een andere vorm dan de andere dakpannen en sluit op deze manier de zijkanten van uw dak zo af dat er geen regen naar binnen kan en er dus ook geen lekkages kunnen ontstaan. Er zijn twee verschillende versies van de gevelpan, een voor de linkerkant van uw dak en een voor de rechterkant van uw dak. Haalt u deze door elkaar dan sluiten ze niet goed aan op uw dak of op uw andere dakpannen en kunnen er alsnog lekkages ontstaan.

Een goede gevelpan heeft drie doelstellingen. Ten eerste sluit het, zoals al gezegd, de zijkanten van uw dak af zodat er geen regen onder kan komen wat tot een lekkage kan leiden. Ten tweede zorgen ze ervoor dat ook de wind niet onder uw dakpannen kan komen. Zou dat wel gebeuren, dan zouden uw dakpannen van uw dak af kunnen waaien. Om te zorgen dat de gevelpan echt stevig zit en ook de wind eronder vandaan houdt worden gevelpannen vaak vastgeschroefd. Als derde doel heeft een goede gevelpan natuurlijk om de juiste vorm te hebben zodat hij goed aansluit op de rest van uw pannen en uw dak.

Er zijn weinig problemen met gevelpannen, maar er zijn wel kleine dingen waar u op moet letten. Ten eerste moet u, zoals hierboven al genoemd, zorgen dat u de juiste gevelpannen aan de juiste kant van het dak plaatst. Doet u dit niet, dan blijven er toch nog kieren en had u bijna net zo goed geen gevelpannen kunnen plaatsen! Ten tweede moet u erop letten dat u de juiste gevelpannen koopt. De gevelpannen moeten namelijk passen bij de dakpannen die u al heeft, anders sluiten ze niet goed aan en ontstaan er kieren. Ten derde moet u zorgen dat de gevelpannen goed aansluitend geplaatst worden en dat ze goed vastgezet worden (met bijvoorbeeld schroeven), zodat er geen kieren kunnen ontstaan.

Wanneer u rekening houdt met de hierboven genoemde punten en zorgvuldig en niet overhaast te werk gaat bij het plaatsen van uw gevelpannen dan kan er eigenlijk niets meer mis gaan.

Veelgestelde vragen

Wat is een gevelpan?

Een gevelpan is een speciale dakpan die wordt gebruikt voor gevelbekleding in plaats van dakbedekking.

Wat zijn de voordelen van gevelpannen?

Gevelpannen zijn duurzaam, weerbestendig, en zorgen voor een goede isolatie van het gebouw.

Welke materialen worden gebruikt voor gevelpannen?

Gevelpannen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals keramiek, beton of natuursteen.

Is het mogelijk om gevelpannen zelf te plaatsen?

Het is mogelijk om gevelpannen zelf te plaatsen, maar het wordt vaak aangeraden om dit door een professional te laten doen.

Hoe onderhoud ik gevelpannen?

Gevelpannen vereisen weinig onderhoud, af en toe reinigen met water en indien nodig behandelen met een speciale coating is vaak voldoende.

Zijn gevelpannen geschikt voor elk type gebouw?

Gevelpannen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kunnen worden toegepast op verschillende soorten gebouwen.

Zijn er verschillende kleuren en vormen gevelpannen beschikbaar?

Ja, er zijn gevelpannen verkrijgbaar in diverse kleuren, formaten en vormen om zo aan te sluiten bij de gewenste uitstraling van het gebouw.

Wat is het verschil tussen gevelpannen en gewone dakpannen?

Gevelpannen zijn speciaal ontworpen voor gevelbekleding en hebben vaak een andere vorm en bevestigingssysteem dan gewone dakpannen.

Zijn gevelpannen bestand tegen diverse weersomstandigheden?

Ja, gevelpannen zijn bestand tegen regen, wind, vorst en zonlicht en behouden langdurig hun kleur en kwaliteit.

Kan ik gevelpannen combineren met andere gevelbekleding?

Ja, gevelpannen kunnen vaak goed gecombineerd worden met andere materialen zoals hout, metaal of baksteen voor een unieke uitstraling van het gebouw.